Yaşam

Usta sinemacılar Gemlik’te buluştu

Gemlik Belediyesi tarafından Eşref Kolçak anısına bu yıl ikincisi düzenlenen Gemlik Sinema Festivali üçüncü gününde de büyük bir coşkuyla devam etti. Festivalde Kısa Film Yarışmasında dereceye giren filmleri değerlendiren jüri, keyifli bir sohbette Gemliklilerle buluştu. Başak Koç’un moderatörlüğünde Zeytindalı Meydanı’nda gerçekleşen söyleşide, Heyet Başkanı Hale Soygazi, heyet üyeleri Ezel Akay, İtimat Kıraç, Yiğit Güralp ve Eyüp Boz soruları yanıtladı.

Kısa film yarışması finalist sinemalarının Zeytindalı Meydanı’nda gösterilmesinin ardından başlayan söyleşiye Gemlik halkı yoğun ilgi gösterdi.

Kısa Film Yarışması heyet başkanı Hale Soygazi, başvuran filmleri çok beğendiklerini belirterek, “Kısa filmleri çok seviyorum. Kısa filmler sanatsal hassasiyet ve ustalık isteyen işler. Uzun metrajdan daha zor bence. Sinemacıların mesleğe giriş yolu bu.”

 

“Kadın rollerinin hepsi klişe”

Sinema ve dizilerde kadın-erkek eşitliği sorusuna ise Soygazi, dizilerin bir formatı ve hikaye örgüsü olduğunu belirterek, “Kadın rollerinin hepsi klişe. Hikayeleri yok. Yansıtmıyor. Hepsi aynı.”

Soygazi, sinemadaki yapımcıların genelde erkek olduğunu belirterek, “Bizim sinemamızda çok fazla kadın yapımcı yok. Çoğunluk erkektir. Dünyada da aynı. Filmler aynı zamanda erkek kahraman üzerinden de geçer. Kadın o kahramanın karısı olur. Bizim sinemamızda 90’larda kadın sinemaları vardı. Atıf Yılmaz’ın sinemaları oldu. Şu anda kadın sineması yok. Kadın sineması olmadığı için kadınların çok çeşitli şekillerde anlatıldığını düşünmüyorum. Maalesef yine klasik rollerde. Kadın sinemacılar ve senaristler arttı ve bu sinemamız için bir gelişme. Kadınlar bir klişe olarak sunulduğunda bu bizim sinemamıza zenginlik katmıyor. Yeni film yapımcıları muhtemelen bu tür şeyleri yapabilir. Kadın haklarını konuşuyoruz, çabalıyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki… Eşitsizlik, ayrımcılıkla çaba derken kadının insan haklarına yönelik bir çaba olacak sanırım.” dedi.

Jüri üyesi ve yönetmen Ezel Akay, kısa filmlerin gişeden uzak yapılan bir sanat eseri olduğunu söyledi. Akay, “Gençlerin dünyayı nasıl algıladığını görmek çok önemli. Sosyologlar izlemeli. Bu festivaldeki filmler bana ailenin ve herkesin başının dertte olduğunu gösterdi. Filmlere ve hikayelere bakarak toplumun durumunu anlamak mümkün.” Akay, bölümdeki kadın erkek istikrarına ilişkin olarak, “Özellikle diziye baktığımızda kadın senaristler ve kadın yönetmenler var. Sektörümüzü dönüştüren muazzam bir sektör yelpazesine sahip. Bir filme baktığınız zaman yönetmenliğini kadının yaptığını anlamak mümkün. Kadın yönetmenlerin filmlerini takip etmeye çalışın. Kadınların özgürleşmesi dünyanın zenginleşmesi demektir. Kadınların erkeklerle aynı alanda var olması kültürel ve sosyolojik zenginlik sağlar.”

Oyuncu İtimat Kıraç, uzun metrajlı filmlerin yolunun kısa filmlerden geçtiğini belirterek, “Hayatları boyunca sadece kısa film çekenler de var. Ömrünü kısa film yapmaya adayan ve sinema yolculuğuna bu kulvardan çıkanlar var. Sinema, boyutu ne olursa olsun sinemadır. İyi ki sinema var” dedi. Kıraç, “Binlerce yıldır kadın erkek meselesinin ayrı ayrı tartışılması bana saçma ve garip geliyor. Aslında çok ağır geliyor. Duyuyorum” dedi.

Yapımcı ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz, kısa filmlerin özgürlük sağlayan bir alan olduğunu belirterek, “Kısa filmlerde kısıtlı sürelerle derdinizi anlatmak zorundasınız. Çok fazla özgürlük veren şeylerden biri kısa film yapmaktır. Kendi dünyanızı çok rahat yansıtabileceğiniz türden bir film.” dedi. Dizide güçlü kadın karakterlerin istenmediğini de söyleyen Boz, “Bunun için çalışmalar yapılıyor. Kadınlar giderek daha cüretkar hale geldi. Dereceye giren eserlerin çoğu kadın yönetmenler tarafından yönetiliyor.

Senarist Yiğit Güralp, “Uzun metrajlarda iyi fikirler bazen iyi işlenmez. Kısa filmler konuyu çok net bir şekilde anlatabilir. Böyle bir tarafı var” dedi.

Konuşmanın ardından Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan heyet üyelerine zeytin fidanı takdim ederek, “Gemlik’te sevgiyi, barışı ve umudu birlikte büyütmeye devam ediyoruz. Bu akşam bize eşlik eden tüm değerli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. geldiniz” dedi.

 

Hakan Meriçliler “Tanju Okan” ile Sahnede

Jüri söyleşisinin ardından Hakan Meriçliler, “Tanju Okan”ın ilk kez sahne aldığı “Yıl 1974 – Tanju Okan Şarkıları” ile sahne aldı.

Senaryosunu, yönetmenliğini, sahnelemesini, seslendirmesini ve anlatımını Hakan Meriçliler’in üstlendiği etkinlikte Gemlik halkı unutulmaz bir yolculuğa çıktı.

Tanju Okan’ın popüler müziği; Kendine has yorumuyla her dönemde zamansızlığını koruyan ayrılık ve aşkın müziğini piyanist Berktay Akyıldız eşliğinde canlı performansta seslendirdi. Müziğin yanı sıra Tanju Okan’ın anıları, dönüm noktaları, aşkları, zevkleri, üzüntüleri ve hayal kırıklıkları samimi bir dille sahneye aktarıldı. Seslendirmesini Hakan Meriçliler’in yaptığı, Tanju Okan’ın unutulmaz anılar arasında yer aldığı, ”Bu Kadar Sarhoş Olsam”, ”Kaderim”, ”Arkadaşlarım”, ”İçer misin?”, ”Seni Ömrüm Boyu Seviyorum”, ”Özlemler”, ”Keşke Bilseydim”, ”Kadınım”, ”Kadınım”, ”Aşkım”, ”Kadınım”, ”Aşkım”, ”Deniz ve Ay Işığı” ‘,

Hakan Meriçliler’in ardından Gemlikliler de Zeytindalı Meydanı’nda ‘Dedemin Halkı’ filmini izledi. Üçüncü gün ise Kumla Meydanı’nda “Neredesin Firuze” filmi gösterildi. Sinema gösterimlerine Gemlik halkı yoğun katılım gösterdi.

23 Temmuz’da sona erecek olan festivalde; Türk Sineması’ndan seçkin sinema gösterimleri, stantlar, konserler ve söyleşiler yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu